Inhoudsopgave
Google trends voor online marketeers
Google trends is een tool die iedere online ondernemer zou moeten kennen. Het programma bied een flinke hoeveelheid mogelijkheden voor keyword research, en kan in combinatie met een keyword suggestie tool en de zoesuggesties van de zoekresultaten in google tot waardevolle inzichten leiden. We leren je graag hoe wij gebruik maken van google trends, wat de mogelijkheden zijn en waar je op moet letten.
Wat kan google trends?
In google trends kun je eenvoudig verschillende zoekwoorden met elkaar vergelijken. Google heeft veel data omtrend zoekvolume’s en geeft deze data in Google trends gratis weg. In de tool kun je ook eenvoudig zien in welke gebieden een zoekwoord populair is. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een vergelijking tussen verschillende voetbalclubs. Wanneer we PSV, Feyenoord, Ajax en FC Groningen in een vergelijking zetten zien we dat duidelijk te zien is waar de interesse vandaan komt.
De vergelijking laat ook zien welke zoektermen of gerelateerde zoektermen harde stijgers zijn, en welke zoektermen populair zijn. Zelfs de gerelateerde zoekopdrachten worden netjes in het overzicht weergegeven. Indien er een grote stijging verwacht wordt zal dit ook weergegeven worden. Zoals hierboven te zien is zijn de resultaten ook vrij eenvoudig als html shortcode te vinden en in een website te zetten. Het mooie hiervan is dat de data zich dan automatisch zal aanpassen naar de huidige stand van zaken.
De zoekresultaten zijn te filteren per land, maar ook per periode. De data van google trends gaat terug tot 2004. Ook zijn de trends te bekijken in google afbeeldingen, nieuws, shopping en youtube.
Naast het vergelijken van zoekwoorden wordt google trends ook ingezet om trends weer te geven. Op het moment van schrijven is er een grote brand in loosdrecht gaande. Dit is in google trends direct terug te zien. Het zoekwoord “Brand Loosdrecht” is in 1 dag van 0 naar 20k+ zoekopdrachten gegaan, een kans dus voor bedrijven die nieuws produceren.
Hoe gebruik je google trends?
Om Google trends te gebruiken heb je geen account nodig. Google trends is vrij toegankelijk voor iedereen die in de url balk trends.google.nl intypt. Goed om te weten is dat er verschillende pagina’s in google trends zitten waarvan sommige redelijke overlap hebben. Links bovenin zit een menu waarmee de pagina’s te bekijken zijn. De homepage geeft enkele voorbeelden en de mogelijkheid om een eigen zoekterm in te voeren om de ontwikkelingen te bekijken. Ook is de video van Year in search van google hier te zien. In de video geeft Google een overzicht van de meest gezochte woorden en gebeurtenissen. Ook de trending pagina staat uitgelicht op de homepage. Hier kun je de huidige trends en grootste groei in bepaalde zoekwoorden vinden.
Ga je door naar verkennen dan zul je zien dat er suggesties gegeven worden. Ook heb je hier wederom de mogelijkheid om je eigen zoekwoord in te vullen. Hoewel het op bijna iedere pagina mogelijk is om zoekwoorden in te vullen ter inspectie of vergelijking is de verkennen pagina hier speciaal voor gemaakt.
De trending pagina is een overzicht per dag van de belangrijkste dagelijkse zoektrends. Dit overzicht is te filteren per land en er is ook een mogelijkheid om te abonneren op een feed. Wanneer je je abonneert op een feed krijg je eens in de zoveel tijd (afhankelijk van hoe je het instelt) de belangrijkste trends in zoekwoorden in je mailbox.
Verdere pagina’s in google trends zijn de year in search pagina waarin je een overzicht van het afgelopen jaar te zien krijgt, en er is een optie om de abonnement instellingen aan te passen. Voor ons internet marketing gekkies zijn deze pagina’s wat minder relevant.
Hoe bepaal je of een zoekwoord goed is?
Verschillende zoekwoorden hebben synoniemen, maar vaak ook meerdere betekenissen. Zodra je een planning in je content gemaakt hebt in een grote lijst en alles gecategoriseerd hebt kun je beginnen met je eerste artikel schrijven. In ons geval was het eerste artikel wat we schreven “Meer verkoop met je huidige site”. We zijn hier mee begonnen omdat onze site nog vrij jong is, Google zal ons dus nooit op bijvoorbeeld een keyword als “SEO” bovenaan in de zoekresultaten zetten. Hiervoor moeten we eerst bewijzen dat we op kleine keywords relevante content kunnen produceren. inmiddels staan we inderdaad bovenaan op het zoekwoord “Meer verkoop met je huidige site” en ook al met wat gerelateerde zoekwoorden als “meer verkopen met je huidige site”. Leuk, maar geen geweldige prestatie gezien het lage volume op het zoekwoord (ongeveer 10-50 per maand). Zodra deze pagina wat meer autoriteit opgebouwd heeft hopen we dat de pagina ook gaat ranken op “meer online verkopen”. De zoekvolumes hier op zijn al een stuk hoger.
Dan blijft natuurlijk de vraag, wanneer is een zoekwoord goed? Lastig te bepalen omdat zoekwoorden een beetje verleden tijd zijn. Sinds Google Rankbrain geintroduceerd werd zien we dat het exacte zoekwoord steeds minder uitmaakt. Search queries zijn veel belangrijker en leggen de focus niet op de specifieke woorden maar juist op de zoekintentie van een gebruiker. Wel is duidelijk dat goede zoekwoorden altijd woorden zijn rond een thema wat niet al jaren aan het dalen is. Voorbeelden van dergelijke zoekwoorden zijn bijvoorbeeld Hyves, Iphone 4, maar zelfs het zoekwoord “Internetmarketing” is aan het dalen en wordt overgenomen door “Online marketing”. In google trends is dit goed te zien wanneer je de twee zoekwoorden naast elkaar zet.
Vergelijk verschillende zoekwoorden
Heb je je zoekwoordenonderzoek gedaan maar weet je nog niet helemaal zeker welk zoekwoord je je het beste op kunt richten? dan is Google Trends absoluut de oplossing van je probleem. In het programma zijn verschillende trends met elkaar te vergelijken en krijg je een mooi visueel overzicht van welk zoekwoord je je het beste op kunt richten op basis van zoekvolume. Verder moet je er rekening mee houden dat zoekwoorden steeds minder belangrijk worden. De query (of zoekintentie) van een zoeker is veel belangrijker. Een voorbeeld is het zoekwoord Internetmarketing of online marketing. Het zal voor google niet heel veel uitmaken welke van de twee zoekwoorden je gebruikt zolang je pagina maar waardevol genoeg is. Dit komt omdat Google tegenwoordig weet welke woorden praktisch hetzelfde betekenen.
Hoe gebruiken wij google trends
Bij ons wordt google trends veel gebruikt. Voornamelijk om het verschil tussen verschillende zoekwoorden te vergelijken maar ook om te kijken of zoekwoorden erg regionaal zijn en om te na te kijken of zoekwoorden toenemen of dalen in volume. Zoekwoorden waar de volume’s afnemen zijn we persoonlijk niet zo’n fan van. Stijgende zoekwoorden springen we echter zo snel mogelijk bovenop, zeker wanneer we zien dat er een flink volume is en nog weinig concurrentie. We gebruiken de dagelijkse trends van google eigenlijk nooit. Omdat we geen nieuwssite zijn zullen onze artikelen nooit in een dag ranken.