Inhoudsopgave
Een professionele portfolio website maken
Vaak krijgen we de vraag hoe je een professionele portfolio website maakt. Inmiddels hebben wij een flink aantal van deze websites live gezet en het overgrote deel heeft online succes behaald. Het maken van een portfolio site is niet bijzonder ingewikkeld, toch krijgen wij veelal dezelfde vragen. Deze vragen willen we graag voor je beantwoorden, zodat je aan het eind van dit artikel in staat bent om zelf de perfecte portfolio website te maken die er voor zorgt dat je verkeer binnen haalt en aanvragen van klanten krijgt.
In dit artikel behandelen we:
- Het doel van je portfolio site
- Het beste cms voor een portfolio site
- Is het de moeite waard om een portfolio site door een professioneel bedrijf te laten maken
- Wat moet er op je portfolio site staan?
- Portfolio website voor fotografie
- Portfolio website voor videografie
- Overige portfolio websites
- Hoe zorg je dat mensen je portfolio bekijken?
- Tips en voorbeelden van de beste portfolio sites
Een Portfolio site is een middel waarmee nieuwe klanten aangetrokken kunnen worden door een beeld te geven van wat ze kunnen verwachten. Vaak worden portfolio sites door fotografen, videografen of kunstenaars gemaakt om het beste werk te laten zien. Het portfolio moet klanten overtuigen van het product of de dienst die aangeboden wordt.
Bepaal het doel van je portfolio website
De eerste stap bij het maken van een website is een goed beeld te krijgen van het doel van een website. Bij het bepalen van een doel hoort uiteraard ook de doelgroep. Het doel van een portfolio website is in de meeste gevallen klanten aantrekken en het middel dat hier voor gebruikt wordt is het portfolio, meestal ook met wat tekstuele uitleg. Wanneer je een doel hebt voor een site is het een stuk makkelijker om beslissingen te maken. Je moet bijvoorbeeld een beslissing maken over welke knoppen er op je pagina komen, welke teksten je voor je site wil schrijven en wat je je klanten aan wilt bieden. Op het moment dat het doel onduidelijk is gaan veel ondernemers veel te veel acties van een gebruiker vragen. Het resultaat hiervan is dat de gebruiker niet weet wat er van hem verwacht wordt en de website verlaat. Op het moment dat een site een duidelijk doel heeft, is de keuze voor een gebruiker eenvoudiger: of het doel volgen of verlaten. Omdat er maar 2 opties zijn is de kans dat de gebruiker voor het doel gaat een stuk groter.
Kies het juiste website systeem (cms)
Er zijn verschillende systemen waarin je je site kunt bouwen. Deze systemen heten content management systemen. Dit is een fancy woord voor het programma waarin je je site maakt. Verschillende systemen hebben verschillende voor- en nadelen. Ook zijn sommige systemen een stuk eenvoudiger dan andere en zijn er grote verschillen in hoe goed je website vindbaar is in zoekmachines.
- WordPress: Voor de meeste mensen is WordPress het meest geschikte systeem. WordPress is wereldwijd het meest gebruikte cms en er zijn veel tutorials en templates te vinden, ook als je vrij specifieke wensen hebt. Een extra voordeel van WordPress is dat het een open systeem is, wat wil zeggen dat als er een functie niet in zit die jij wel in je website wil hebben, er waarschijnlijk wel iemand is die deze functie al voor je gemaakt heeft. Zo niet, kun je de functie zelf bouwen of laten bouwen. WordPress installeer je op je domein waarna je online kunt inloggen en je website kan gaan maken. Voor beginners is het aan te raden een template te zoeken waarin functionaliteiten van een portfolio zitten ingebouwd. Je kunt ook verschillende plugins installeren om portfolio’s te maken en ook het implementeren van een webshop is met woocommerce en een aantal dagen tijd goed te doen. Een bijkomend voordeel is dat wordpress gratis is. Ook zijn veel plugins en templates gratis dus de enige kosten waar je je zorgen over hoeft te maken bij het hebben van een wordpress website zijn de hosting kosten. Wil je beginnen met wordpress? We hebben een uitgebreide handleiding voor het installeren en maken van je wordpress website
- Wix: zoek je op portfolio website laten maken dan kom je waarschijnlijk een advertentie van wix tegen. Wix is een platform waar je eenvoudig je website kunt maken en tegen betaling van een paar euro per maand ook de reclame die op je site gezet wordt kunt verwijderen. Wix lijkt voor mensen die net starten met het maken van een website vaak een goede oplossing maar heeft een aantal forse nadelen. Het is een gesloten systeem, zit een functionaliteit er niet in dan heb je dus pech. Ook is het lastiger om bovenaan in de zoekmachines te komen met een wix site omdat de code die gegenereerd wordt niet schoon is. Google kan de code van je website dus slecht lezen en kan daarom ook je site niet eenvoudig bovenaan zetten. Het is in Wix ook niet mogelijk om je site te exporteren en in wordpress te importeren wanneer je het systeem zat bent. Hoewel wix constant aan het verbeteren is is het nog lang niet op het niveau van WordPress.
- squarespace: Squarespace is een betere maar wel duurdere optie. De kosten van squarespace varieren van 12$ tot 40$ per maand. Squarespace websites worden wel goed geindexeerd en het bedrijf heeft prachtige templates waarmee je snel een website opgezet hebt die er goed uit ziet. Ook is er een mogelijkheid om een webshop te bouwen. Voor squarespace is nagenoeg geen kennis nodig van het bouwen van websites en als je uit de functionaliteiten gegroeid bent kun je al je pagina’s exporteren en importeren in wordpress. Uiteraard gaat daarbij het design van je website wel verloren.
Portfolio website laten maken
Wil je liever niet zelf aan de slag met het bouwen van een website dan kun je natuurlijk altijd bij een webbouwer terecht. Let echter wel op een aantal dingen voor je met een partij in zee gaat.
Ga voor een CMS dat je zelf kunt beheren en aanpassen. Wanneer je een gesloten CMS voorgeschoteld krijgt is het lastig om zelf dingen aan te passen en moet je voor ieder wissewasje op je site de bouwpartij inschakelen. Veel bouwpartijen gebruiken gewoon WordPress. Ook als je je bouwpartij zat bent heb je meer vrijheid. Veel webbouwers kunnen met wordpress omgaan en je zult dan dus niet direct een nieuwe site hoeven te laten maken.
Let er ook op dat je website SEO geoptimaliseerd is. De website moet op alle apparaten (dus ook tablet en mobiel) goed tonen en vlot laden, anders zet google je site liever niet bovenaan in de zoekresultaten. Tegenwoordig is 60-70% van de zoekopdrachten mobiel, als je site dan op een mobiele telefoon er niet goed uit ziet heb je direct al een flinke achterstand tenopzichte van je concurrentie.
Wat moet er op een portfolio website staan
Om je site een kans van slagen te geven zijn er een aantal dingen belangrijk. Sommige items op het lijstje zorgen er voor dat je hoger in google scoort en andere zorgen er voor dat het verkeer wat op je website zit een grotere kans heeft om iets aan te schaffen of contact op te nemen.
- Testemonials: Zorg dat je wat reviews hebt van klanten. Klantreviews zijn eenmoderne interpretatie van een van Cialdini’s 6 principes en zorgen voor social proof. In het kort betekent dit dat wanneer jij laat zien dat andere je bedrijf aanbevelen mensen een beter gevoel bij je bedrijf krijgen.
- alle projecten die je ooit gedaan hebt: Hoe meer projecten er op je site staan hoe meer er voor Google is om bovenaan te zetten. Heb jij in het verleden iets gedaan maar dat niet op de site gezet? Dan ga je op de zoektermen die met het project te maken hebben natuurlijk nooit gevonden worden, gemiste kans!
- tekstuele uitleg over het project: Als je je projecten online gaat zetten is het belangrijk dat je een flinke hoeveelheid tekst en uitleg toevoegt. Een pagina met meer tekst presteert namelijk beter dan een pagina met weinig tekst. De kans dat je bovenaan in de zoekresultaten gezet wordt is een stuk groter wanneer je een stuk tekst van minimaal 2000 woorden schrijft.
- pagina over jou of je bedrijf: Het is belangrijk dat klanten zien dat jij als persoon ook leuk bent. Vooral als je een portfolio online zet. Klanten die een fotograaf, videograaf of kunstenaar inzetten zijn minstens net zo geïnteresseerd in een prettige samenwerking als in een goed eindresultaat. Weet je niet wat je over jezelf moet schrijven dan kun je altijd een copywriter inzetten om een interview te houden
- Kennisbank: Een kennisbank schrijven is de nummer 1 manier om op dit moment hoger in google te komen. Een kennisbank met een flink aantal artikelen verhoogt de autoriteit van je site en laat zien dat je expert bent op een bepaald gebied.
Portfolio website voor fotografie
Als fotograaf wil je graag je beste werk online zetten om klanten een voorproefje te geven van wat ze kunnen verwachten. Belangrijk is dat je je altijd verplaatst in je klant. Je hebt natuurlijk netjes een doelgroep analyse gemaakt en daaruit is gebleken dat je je op een specifieke markt binnen de fotografie richt. Het kan zijn dat je juist de lokale fotograaf bent of dat je bijvoorbeeld de auto fotografie studio specialist bent. Wat je niche ook is, zorg dat je je verplaatst in je klant. Groepeer je foto’s in verschillende categorieen als je meerdere types fotografie aanbied en maak per dienst een apparte pagina aan waar je zowel voorbeeldfoto’s toevoegt alswel een tekstuele uitleg van wat jouw bedrijf uniek maakt en waarom jij de beste fotograaf bent op je gebied. Heb je ervoor gekozen om een kennisbank te produceren? Zorg dan dat je je verplaatst in wat je potentiele klanten in google zullen intypen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je een artikel schrijft over hoe je je auto het beste voor marktplaats kunt fotograferen. Als je voldoende tekst en uitleg geeft en vervolgens goede voorbeeldfoto’s erin zet dan zul je gebruikers op je site krijgen die interesse hebben in autofotografie en jouw portfolio van autofoto’s direct te zien krijgen. De kans dat je gebeld wordt of jij het wil doen is dan dus best groot.
Portfolio website voor video
Videografie is wat eenvoudiger dan fotografie. Iedere hork met een camera denkt dat hij fotograaf is maar bij videografie komt toch wat meer kijken. Zorg dat je portfolio video’s niet op je eigen server gehost worden maar ga bijvoorbeeld naar youtube of vimeo om je video’s te plaatsen. Zo zorg je er voor dat de stress op je server niet te groot wordt. Het inladen van video’s kost namelijk best wat serverkracht. Wederom is het belangrijk dat je naast je video ook tekstuele uitleg in je site zet. Voor wie is de video gemaakt? Wat is het doel? En was de klant blij met het resultaat? er zijn genoeg vragen te beantwoorden. Doe je dit dan zul je zien dat je pagina’s beter bekeken worden.
Overige portfolio websites
Het maakt eigenlijk niet uit in welke branche je zit, of je nou een website portfolio, schilderijen portfolio of een overzicht van de knutselwerkjes van je 3 jarige neefje wil weergeven, de basis blijft gelijk. Zorg er altijd voor dat je portfolio door het juiste thema in te stellen goed uit de verf komt. Naast het goed weergeven van je beelden is het van essentieel belang voor het succes van je site dat je een website hebt die voldoende informatie geeft en op alle apparaten goed te gebruiken is.
Tips en voorbeelden van de beste portfolio sites
Als afsluiter en ter inspiratie hebben we nog wat prachtige portfolio websites voor je uitgezocht die niet alleen mooi zijn maar ook goed scoren in Google.
De pagina “Rituelen pakistaanse bruiloft” van Asim Bari is een geweldig voorbeeld van hoe je een portfolio website kunt versterken door een kennisbank toe te voegen waarin je veelgestelde vragen beantwoord. Dit zelfde geld voor de “fotoshoot kleding advies” pagina van 2Dstudios. Dergelijke pagina’s halen het verkeer van Google naar je website. Het Portfolio van “Trouwenmetlukas” is een voorbeeld van tekstuele informatie en beeldmateriaal. In het Portfolio van Goudsmid Corlijne Kouw is te zien dat portfolio pagina’s niet alleen voor beeldmakers een optie zijn.