SEO is een afkorting voor Search Engine Optimization. De Nederlandse term hier voor is zoekmachine optimalisatie. Het doel bij SEO is een betere positie in de Google resultaten te verkrijgen. Er zijn heel veel factoren die meespelen in hoe goed een website in het zoeknetwerk presteert. Een website kan geoptimaliseerd worden zodat er aan meer van deze factoren voldaan wordt. Hierdoor komt de website hoger in de zoekresultaten te staan en zal de eigenaar van de site meer klikken naar zijn paigna’s krijgen.
Wat wordt verstaan onder SEO?
Bij SEO wordt door de meeste mensen het optimaliseren van pagina’s in de website bedoeld. In de tekst wordt bijvoorbeeld het zoekwoord in de tussenkopjes genoemd, in de titel komt het terug en de Meta titel en beschrijving worden wervend geschreven. In sommige gevallen worden ook de afbeeldingen nog van alt tags voorzien maar daar houd het meestal op. SEO bestaat grofweg uit drie facetten. De techniek van de website, de content op de website en de Autoriteit van de website.
De techniek van de website gaat over het installeren van een SSL certificaat, vlotte laadtijden en een mobiel vriendelijke of zelfs mobile first experience bieden aan de bezoekers. Een goede techniek zorgt er niet voor dat de site op magische wijzen in de zoekmachines naar boven schiet. Slechte techniek op de website kan er wel voor zorgen dat de website uberhoupt niet leesbaar is voor de bots van de zoekmachines en daardoor dus sowieso niet vindbaar zal zijn.
Content op de website is het gene waarmee je laat zien dat je kennis in huis hebt en deze graag wil delen. Google is een antwoordenmachine en is dus altijd op zoek naar het beste antwoord. Wanneer jij het beste antwoord op een bepaald onderwerp hebt zul hoger in de zoekresultaten komen te staan.
Autoriteit krijgt een website door de leeftijd van het domein, het aantal links dat intern te vinden is en het aantal links van externe sites naar de artikelen. Autoriteit is opgedeeld in pagina autoriteit en domein autoriteit. Linkjes zijn voor Google een soort aanbevelingen voor een website of pagina. Als een site of pagina veel aanbevelingen heeft neemt Google dit mee in de beslissing om de pagina hoger in de zoekresultaten te zetten.
SEO Begrippen
Rond de term SEO hangen nog veel meer begrippen die niet altijd even duidelijk zijn. Ook is er een flinke berg met afkortingen waar eigenaren van websites een beetje bang van kunnen worden. Hier onder een overzicht van veel voorkomende termen, wat de betekenis is en wat je er mee zou kunnen.
- CTR: dit staat voor de Click Through Rate. De doorklik ratio dus. Deze term komt bijvoorbeeld voor wanneer mensen het over het
- SERP: De SERP is een afkorting voor Search Engine Results Page. In het kort is dit de pagina die je ziet wanneer je een bepaald zoekwoord intypt. Een vraag van een bedrijf aan een marketingbureau kan bijvoorbeeld zijn: Hoe hoog staan we met zoekwoord X in de SERP? De vraag is dan dus eigenlijk: Op welke positie staan we met zoekwoord X in de organische resultaten van Google.
- Rankings: Een ranking is een plaats op de lijst. Je kunt je dus afvragen op welke positie je rankt op een bepaald zoekwoord. In dat geval gaat het om de organische positie die jij hebt op een zoekwoord.
- Organisch: Organisch is in online marketing land een ander woord voor natuurlijk of gratis. Organische zoekresultaten staan onder de betaalde zoekresultaten. Je ziet bij de betaalde zoekresultaten vaak “ad”,”adv.” of “advertentie” staan. Onder deze betaalde resultaten komen de organische resultaten. De organische resultaten zijn dus gratis resultaten die op een natuurlijke manier boven komen, zonder hier voor te betalen.
- Content: Content is een ander woord voor inhoud. Content kan de vorm van tekst of beeld hebben. Een foto of video is dus ook content. Content is belangrijk op een website omdat je om te ranken op een bepaald zoekwoord wel informatie over dat zoekwoord moet geven.
- URL: Een url is een afkorting van Uniform Resource Locator. Het is het webadres van een bestand op internet, bijvoorbeeld een webpagina. De url is eigenlijk een unieke snelkoppeling naar een server. Middels de url weet de server welke bestanden hij naar je browser moet sturen.
- CMS: Dit is een afkorting voor Content Management System. Een CMS wordt ook wel eens de Backend van een website genoemd. Het is simpelweg een systeem waarin je de content van je website op een overzichtelijke manier kunt beheren en aanpassen. Het meest voorkomende CMS is WordPress.
- ROI: Roi is een afkorting voor Return On Investment. Wanneer jij een investering doet, bijvoorbeeld in advertenties voor je website dan wil je dat iedere euro die je er in steekt meer dan een euro op gaat leveren. Wanneer je 100 euro uitgegeven hebt en daar 150 euro omzet uit gehaald hebt heb je 50% winst. Je ROI is in dat geval 150%. Waneer je ROI minder dan 100% is heb je met je investering verlies gemaakt. De ROI wordt vaak gebruikt om verschillende investeringen met elkaar te vergelijken. Zo kun je de meest waardevolle investering doen en maak je het meeste winst.
- Redirect: Een redirect is een doorverwijzing, meestal van een niet meer bestaande pagina naar de nieuwe pagina. Als je bijvoorbeeld je/over-ons/ pagina ineens omgetoverd hebt tot /about-us/ kun je alle bezoekers die toch nog op /over-ons/ komen doorverwijzen naar /about-us/.
- 301: 301 is een type Redirect. 301 is de statuscode die aangeeft dat het om een permanente redirect gaat.
- 404: Een 404 status code komt voor wanneer bezoekers op een pagina komen die niet meer bestaat. Mogelijk is de pagina verwijderd of heeft deze een nieuwe naam gekregen. Je kunt een 404 pagina altijd redirecten naar de nieuwe variant van de pagina.
- Alt tag: De alt tag is een omschrijving van een afbeelding. Het is verstandig om alt tags toe te voegen aan afbeeldingen omdat de afbeeldingen dan beter begrepen kunnen worden door Google.
- CPM: Cpm is een Adverteerders term. Het is een afkorting voor Cost Per Mile. het staat voor de kosten per duizend vertoningen. Dit is een manier om advertenties af te rekenen. je betaalt in dat geval per vertoning en niet per klik.
- Linkbuilding: Linkbuilding is de kunst van het verkrijgen van links van andere websites. Wanneer je een linkje naar je website krijgt wordt dit door google als aanbeveling gezien. Hoe meer linkjes hoe beter je site zal presteren.
- Baclinks: een Backlink is een link van een andere website naar jouw site. Backlinks verkrijgen is onderdeel van het linkbuilden
- H1: Een H1 is een tag die je aan de titel van je bericht kunt meegeven. Vaak wordt de h1 in een website automatisch groter zodat duidelijk is dat dat de belangrijkste titel is. Het is vergelijkbaar met titeltjes en ondertitels die in microsoft word gebruikt kunnen worden.
- Tags: Er zijn verschillende tags. Een tag is een label dat je ergens aan kunt koppelen. Je kunt op websites Meta tags toevoegen die in een paar woorden weergeven waar de pagina over gaat.
- SEO: Seo staat voor Search Engine Optimization. Dit staat voor zoekmachine optimalisatie.