Veel marketeers kijken voornamelijk filmpjes van andere marketeers en baseren daar een seo strategie op. In een eerder artikel las je hoe een zoekmachine werkt. In dit artikel laat ik je zien welke SEO modellen je kunt gebruiken om in te spelen op de verschillende ranking factoren van Google. Dit artikel is onderdeel van de scriptie die ik schreef over SEO ranking factoren.
Inhoudsopgave
Introductie:
Na uiteenzetting van de indexering van zoekmachines, hoe zoekopdrachten in een zoekmachines verwerkt worden, de weergave van zoekresultaten en hoe zoektermen werken, wordt ingegaan op SEO modellen die hierop inspelen. De modellen zijn geselecteerd op basis van hoeveel van de eerder genoemde onderwerpen het model aansnijdt, zodat er een zo compleet mogelijk theoretisch beeld van SEO geschetst kan worden. Modellen die enkel over zoekwoorden of technische websiteaspecten gaan, zijn misschien interessant maar incompleet wanneer de bredere vraag ‘Welke ranking factoren hebben de grootste invloed op de positie van een website in de zoekresultaten van Google?’ beantwoord dient te worden.
Fasen in SEO: Het LYONSCG SEO Maturity Model
Het LYONSCG SEO maturity model (zie Figuur 1) stelt dat er vier fasen in zoekmachine optimalisatie zijn. Het model zit logisch in elkaar en geeft aan wat er per fase gedaan moet worden om een goed presterende website neer te zetten.
In fase 1 wordt gekeken naar de indexeerbaarheid van een website. Er wordt eerst gekeken of de website geen penalty in het verleden heeft gehad. Dit is voor nieuwe domeinnamen van belang. Een site waar een penalty op zit kan lastig omhoog komen in de zoekresultaten (Dirkzwager, 2019). Vervolgens wordt gekeken of de website toegankelijk is voor de crawler van Google. Tot slot wordt de website ingediend in Search Console, zodat deze op de kaart gezet wordt bij Google. Er worden ook niet-relevante pagina’s uitgesloten van indexatie zodat er geen crawlbudget verloren gaat.
Fase 2 gaat over het bepalen en implementeren van de juiste zoekwoorden. Dit wordt gedaan door middel van keyword research. Bestaande pagina’s in een website worden aangevuld met de juiste zoekwoorden. Op deze manier wordt er geschreven over waar naar gezocht wordt in plaats van over de dingen waar de auteur van de website over wil vertellen. Dit is een wezenlijk verschil omdat wat de auteur wil vertellen niet in alle gevallen is waar naar gezocht wordt. Daarnaast wordt voor dieper liggende pagina’s content geproduceerd. Dit zijn volgens het model specifiekere pagina’s die een onderwerp uit een hoofdpagina verder uitdiepen.
De 3e fase richt zich op het creëren van autoriteit voor de website. Hierbij zijn drie pijlers van belang: Lokale SEO, Linkbuilding en Social/PR. Een ieder van deze drie pijlers kan een indicatie voor een zoekmachine zijn dat een site een bepaalde autoriteit heeft.
Fase 4 is de slotfase. Het is in deze fase belangrijk dat er meer content op de website gezet wordt. Het bereik wordt groter door de website te verbreden. Er kan op meer keywords gerankt worden als er meer content aanwezig is.
Het model is uitgebreid maar mist concrete toepasbaarheid. Voor een eenvoudige beginnende internet ondernemer wordt niet duidelijk waar precies op gericht moet worden. Het is niet duidelijk waar het startpunt is. Als er nog geen website staat is het model namelijk niet bruikbaar. Het model gaat uit van het optimaliseren van een bestaande website maar geeft geen inzichten in welk niveau de website moet hebben om te kunnen starten met optimaliseren. Het is tevens onduidelijk wanneer een fase is afgerond en doorgegaan kan worden met de volgende fase.
Positief is dat er gekeken wordt naar de mogelijke beperkingen van een domeinnaam, nog voor er veel tijd en moeite in gestoken wordt. Op deze manier wordt voorkomen dat er veel energie verloren gaat. Moeite steken in een website die een beperking heeft is verloren moeite.
Figuur 1. LYONSCG SEO Maturity Model (Sharrow-Blaum, 2018)
Ranking factoren: Het MOZ Model
MOZ heeft een model waar duidelijk gemaakt wordt waar op gericht moet worden bij het optimaliseren van een website (zie Figuur 2).
Figuur 2. MOZ Ranking Factors Model (Fishkin, 2013)
Het model geeft aan dat de drie belangrijkste factoren de domein autoriteit, pagina kwaliteit en pagina keywords zijn.
De domein autoriteit gaat volgens MOZ over de hoeveelheid links die naar een domein verwijzen en de kwaliteit van de domeinen die verwijzen. De kwaliteit van het verwijzende domein wordt ook door de hoeveelheid links bepaald. Een betere domein autoriteit kan dus verkregen worden wanneer er veel domeinen naar de website verwijzen die veel links hebben.
De pagina autoriteit is vergelijkbaar met de domein autoriteit maar dan op pagina niveau. De hoeveelheid links naar de pagina in combinatie met de hoeveelheid links die de verwijzende pagina’s hebben zorgt voor een hogere of minder hoge pagina autoriteit. De pagina autoriteit van alle pagina’s zorgt samen voor de domein autoriteit.
De pagina keyword en content features beschrijft dat het TF*IDF model een belangrijke ranking factor is. TF*IDF is een formule die kijkt naar de woorden op een pagina in relatie tot hoe vaak een woord op het internet voorkomt. Daarnaast zorgt de kwaliteit en relevantie van de content (tekst, video, afbeeldingen) op een pagina voor een betere pagina volgens het model. Overige factoren die meespelen zijn:
- Content leesbaarheid, lengte en laadsnelheid. De leesbaarheid gaat over het niveau en de opmaak van een tekst. Een technische of ingewikkelde tekst is niet door iedereen prettig leesbaar. Ook is een lange lap tekst minder prettig om door te nemen.
- Domeinnaam en merk autoriteit en het aantal keer dat het merk on- en offline genoemd wordt. De autoriteit wordt gemeten aan de hand van backlinks en no link mentions, bijvoorbeeld de bedrijfsnaam in combinatie met een naam van een medewerker.
- Gebruikersdata die op de pagina gemeten wordt door de zoekmachine. Deze data bestaat uit alle data die Google Analytics kan meten. Voorbeelden zijn: time on page, bounce percentage, aantal nieuwe en terugkerende gebruikers en hoeveelheid directe bezoekers (zonder tussenkomst van een zoekmachine)
- Social media kanalen van de site zoals facebook, twitter of instagram
- Domein keyword fit. Staat een zoekwoord in de domeinnaam of niet?
- Domeinnaam features zoals de lengte, snelheid en TLD extension. De snelheid van een site is afhankelijk van de code en de snelheid van de server. Extra functies van de domeinnaam zoals de TLD (bijv. .nl, .com of .nu) hebben een invloed op de zoekopdrachten omdat het soms de taal van een pagina aangeeft.
Het model laat zien welke factoren van belang zijn met betrekking tot SEO maar geeft weinig informatie over wanneer welke factoren geoptimaliseerd moeten worden. Het model geeft ook geen inzicht in hoe specifieke punten opgepakt kunnen worden. Het model geeft dus veel theoretische informatie, maar biedt weinig houvast wat betreft implementatie.
Periodic Table of SEO success factors
Figuur 3. The periodic table of SEO success factors (Parker, Peterson, Marvin, Schwartz, Sterling, Johnson & Powderly, 2019)
De Periodic Table of SEO success factors (zie figuur 3) laat duidelijk zien dat SEO factoren samen werken. De layout van het model is prettig omdat het duidelijk onderscheid maakt tussen on page en off page SEO. De factoren zijn verder geupdate in content, gebruikerservaring, code, autoriteit, links en gebruikers.
- Content is volgens het model onderverdeeld in de kwaliteit van content, onderzoek naar de juiste onderwerpen, media gebruik en de uitgebreidheid van content.
- Architecture gaat over de indeling en indexeerbaarheid van een website. Een goed crawlbare website, mobiel vriendelijkheid, goed gebruik van canonical url’s, snelheid en een beveiligde verbinding zijn de belangrijkste zaken die zorgen voor makkelijk te indexeren website.
- Code: De leesbaarheid van code, titels, omschrijvingen, structured data, headings en amp moeten er allemaal voor zorgen dat een site de juiste signalen op de juiste zoekwoorden afgeeft.
- EAT: Expertise, authority en trustworthyness zijn sinds de YMYL update ranking factoren voor niches waarin de informatie écht juist moet zijn, zoals gezondheid of financiën. Het model bevestigd dit ook.
- Links: De waarde, anchors en hoeveelheid backlinks zouden allemaal meespelen met het verbeteren van het totale linkprofiel.
- Gebruikers factoren: Het is langer bekend dat gebruikersdata gebruikt wordt om de zoekresultaten te beïnvloeden. Dit is een van de redenen waarom het maanden kan duren voor een webpagina hoger in google komt. Het land, de regio, de gebruikerservaring, de zoekgeschiedenis en de zoekintentie van een gebruiker spelen volgens het model allemaal een rol.
Naast deze zes pijlers waarop gericht wordt, zijn er nog een aantal zaken opgenomen waar online marketeers absoluut van weg moeten blijven. Enkele voorbeelden zijn:
- Het overmatig gebruiken van zoekwoorden met als doel op dat zoekwoord beter te scoren
- Woorden onzichtbaar maken op een pagina zodat ze toch genoemd worden
- Privacy en gestolen/geleende content (duplicate content)
- Links inkopen
Ook zijn er vier belangrijke trends geïdentificeerd die volgens het model in de toekomst een belangrijke invloed krijgen op zoekmachine optimalisatie. Dit zijn:
- Voice search
- Lokale zoekmachine optimalisatie
- Afbeeldingen en andere visuals op webpagina’s
- Video’s op webpagina’s
Het model lijkt door de opsplitsing veel vollediger dan andere modellen. Traditionele modellen richten zich over het algemeen op links, content en techniek. Dit model doet hetzelfde maar splitst deze pijlers verder op. Verder is het fijn om te zien dat het model aangeeft wat de toegevoegde waarde van een bepaalde ranking factor is. Het is echter onduidelijk waar dit op gebaseerd is.
Wat het model wel veel waarde geeft is het toevoegen van zaken die een penalty voor de website kunnen veroorzaken. Het is belangrijk rekening te houden met penalties omdat deze een grove negatieve impact op de positie van een website kunnen hebben. Daarnaast is het toevoegen van potentiële toekomstige SEO factoren is groot pluspunt. Hiermee wordt de kans vergroot dat er een toekomstbestendige strategie ontwikkeld kan worden.
Een nadeel is dat het model aan neemt dat de gebruiker kennis heeft van de werking van een zoekmachine. Het model maakt niet duidelijk waarom bepaalde factoren belangrijk zijn en hoe ze inspelen op de werking van een zoekmachine.
Search Engine Crawl Cycle
Als beste model is voor de Search Engine Crawl Cycle van search-research.com (zie Figuur 4). Dit model geeft aan welke factoren relevant zijn voor een website eigenaar, laat zien hoe indexering werkt en wat user-testing voor invloed heeft op de zoekresultaten. Anders dan de eerder besproken modellen, gaat dit model in op zowel de werking van zoekmachines als zoekmachine optimalisatie. Om deze reden is dit het meest complete en werkbare model en daarom zal dit model gebruikt worden om het verdere onderzoek op te baseren.
Figuur 4. Search Engine Crawl Cycle (Search-Research, 2019)
Hoewel het model vrij eenvoudig is geeft het wel een volledig beeld van de belangrijkste factoren waar een website eigenaar rekening mee moet houden. Het laat ook zien dat content, techniek de basis zijn van een ranking. Opvallend is dat de autoriteit van de site geen onderdeel is van de index maar wel invloed heeft op de ranking. Dit laat duidelijk zien dat Autoriteit een belangrijke extra stap is die een site eigenaar kan zetten maar dat het niet essentieel is voor scoren in de zoekmachines.
Ook geeft het model aan dat eerst de techniek op orde moet zijn, vervolgens moet de content gepubliceerd worden en door middel van het vergroten van de autoriteit kunnen pagina’s nog een extra boost krijgen. Content en techniek is dus duidelijk de basis. Een nadeel van het model is dat niet aangegeven wordt hoeveel waarde er aan een bepaalde factor toegekend kan worden. Er kan dus niet geoptimaliseerd worden op volgorde van belangrijkheid. Desondanks is dit het beste model dat met betrekking tot dit onderwerp vindbaar was.