Voor veel ondernemers is de website een belangrijke bron van inkomsten, serviceverlening en klantwerving, het is dan ook niet vreemd dat je op zoek bent naar een WordPress Specialist. In dit artikel leggen wij uit wat ons specialist maakt en hoe jij ook specialist kunt worden op het gebied van WordPress
Een wordpress specialist weet goed hoe wordpress werkt maar kan zich ook verdiepen in de wensen van de doelgroep. Ux en design van de website kunnen door een wordpress specialist vertaald worden in een technisch goede, makkelijk bruikbare en visueel aantrekkelijke website.
Wat moet een wordpress specialist kunnen
Een echte expert op het gebied van wordpress websites maken moet van veel markten thuis zijn, naast technische kennis is het belangrijk dat het bureau ook kennis van algemene marketing heeft, goed in design is en een customer journey vlekkeloos in kaart kan brengen. Ook empatisch vermogen is van ongekend belang. Een website bouwer die niet begrijpt welke doelgroep hij aan moet spreken is meestal een webbouwer die niet gaat zorgen voor goede resultaten.
Doelgroep website bepalen
Het is belangrijk dat je webbouwer begrijpt voor wie je website gemaakt moet worden. Met de doelgroep in zijn achterhoofd zal de website beter aansluiten op de wensen van de klanten. Niet iedere webbouwer kan zich verplaatsen in de potentiele klanten. Heb jij een goede webbouwer maar twijfel je of hij begrijpt wat je doelgroep is? Zorg er dan in elk geval voor dat je je zelf in doelgroepen en segmentaties verdiept zodat je het de webbouwer kunt uitleggen.
Wireframe en design maken
Bij het maken van een wireframe en een design is het wederom belangrijk om een webbouwer te hebben die begrijpt waar de doelgroep op zit te wachten. Heeft je wordpress specialist hier moeite mee dan kun je een apart bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van wireframes en designs inschakelen om dit te maken. De webbouwer hoeft dan enkel nog na te denken over de technische implementatie.
Technisch goede website bouwen
Een technisch goede website is meer dan een website die goed werkt. Aspecten die belangrijk zijn hebben we even voor je op een rijtje gezet:
- De website moet snel laden. Iedere seconde die het duurt om je website te laten laden kost bezoekers. Als bezoekers weggaan voordat de pagina geladen is geef je een signaal af aan Google dat je niet zo’n beste site gemaakt hebt, zonde dus.
- De website moet niet stuk gaan bij updates. Veel custom functionaliteiten zijn prettig als ze goed gemaakt zijn. Het is in wordpress echter vrij eenvoudig mogelijk om dingen zo te maken dat ze bij de eerste de beste update stuk gaan. Let er dus op dat je webbouwer zijn werk goed en zorgvuldig kan uitvoeren en geen shortcuts neemt.
- De website moet mobiel vriendelijk of zelfs mobile first zijn. Een flink deel van het internetverkeer komt van mobiele apparaten. Een mobiel vriendelijke website is daarom geen pre maar een must.
- De structuur van pagina’s moet logisch zijn zodat gebruikers maar ook google begrijpen waar infomatie te vinden is
- Schone code helpt Google je site beter te indexeren
Website optimaliseren voor verbeterde resultaten
Nadat je site staat is het belangrijk om een plan te maken om in Google te gaan scoren. Het is prettig om een webbouwer te hebben die je hier mee kan helpen. Als hij weet wat de mogelijkheden zijn en de werkzaamheden kan uitvoeren of uitbesteden kun je alles bij een bedrijf of persoon neerleggen, dat scheelt weer rompslomp.
Waar let je op bij het kiezen van een webbouwer
Aantrekkelijk webdesign portfolio
Veel webbouwers pronken trots met hun beste werk. Kijk eens op de portfolio pagina van de partij waar je mee samen wil gaan werken en check of de pagina’s die recent maar ook verder in het verleden gemaakt zijn nog goed werken en er goed uit zien. Je kunt er vanuit gaan dat een webbouwer voor jou dezelfde kwaliteit oplevert als voor de rest van zijn klanten. Vind je websites uit het portfolio er goed uit zien dan zal de website die voor jou gemaakt gaat worden er ook goed uit zien. Staan er geen websites online dan zou je kunnen kijken naar het backlink profiel van de webbouwer. Veel webbouwers zetten namelijk hun url in de footer van de websites die ze maken, deze websites zullen dan in het backlink profiel naar voren komen. Backlinks checken doe je bijvoorbeeld met Ahrefs. Kost dit je wat teveel moeite dan kun je natuurlijk altijd gewoon even bellen en vragen of ze wat voorbeelden voor je hebben 😉
Resultaten en reviews van klanten
Google eens op de bedrijfsnaam van je webbouwer + ervaringen of reviews. Staan er veel negatieve verhalen online dan kun je daar eens naar vragen bij de webbouwer. Ook kun je website eigenaren die eerder een site bij het bedrijf hebben bellen om te vragen of ze tevreden zijn, zo krijg je een duidelijk en eerlijk beeld.
Up to date online marketing kennis
Hoe goed een webbouwer op de hoogte is van de laatste online marketing trends is niet makkelijk te beoordelen, zeker als je zelf weinig kennis hebt van online marketing. Op de hoogte blijven is echter wel belangrijk. Het online landschap veranderd dusdanig snel dat kennis die enkele jaren geleden vergaard is in veel gevallen al weer achterhaald kan zijn. Kijk dus of je webbouwer op de hoogte is van wat nu voor je kan werken.
Prettige sparringspartner
Het is belangrijk dat jij en je wordpress expert elkaar begrijpen. Begrijp jij niet wat je webbouwer precies doet dan is het lastig beoordelen of wat hij doet wel goed is. Anderzijds is het ook belangrijk dat de webbouwer jouw wensen en behoeftes begrijpt. Heb je het idee dat jullie niet op hetzelfde level zitten dan is het handig om hier over te spreken en een oplossing te zoeken.
Budget voor een website
Uiteraard is misschien nog wel het belangrijkste dat een webbouwer past bij het budget dat jij in gedachte hebt. Wanneer je een website wil laten maken is het handig om van te voren te bepalen wat je in je website zou willen hebben. Denk hierbij aan het aantal pagina’s, de functionaliteiten van deze pagina’s en eventuele kennis die de webbouwer over moet brengen zodat jij wanneer de site af is het stokje over kunt nemen en de site met waardevolle content kunt vullen.
Bepaal welk bedrag jij zou willen uitgeven. In veel gevallen kun je voor 500 euro een website krijgen die bestaat uit een template, wordpress installatie en een aantal plugins. Wanneer je richting de 1000 euro gaat zal de site iets uitgebreider worden, denk bijvoorbeeld aan enkele functionaliteiten die niet standaard in een website zitten zoals een team pagina of een template dat naar jou wens gemaakt is. Ga je 2000 tot 5000 euro uitgeven dan krijg je een wat serieuzere site, eventueel met een webshop, custom design, speciaal voor jou ontworpen template en een redelijke hoeveelheid pagina’s. Ga je meer dan 5000 euro uitgeven dan kom je vaak bij een bureau uit dat zich “online marketing agentschap” of “full digital agency” noemt. Je krijgt dan meestal een site die van begin tot eind doordacht is, je hebt 100% vrijheid in het design, functionaliteiten kunnen voor jou gebouwd worden en er kunnen allerlei koppelingen met verschillende systemen gemaakt worden. Ook zit hier vaak een flink deel online strategie bij.
Wanneer jij een klein bedrijf, zzp’er of mkb’er bent ben je waarschijnlijk het best geholpen bij een webbouwer die voor 500 tot 5000 euro een site maakt. Heb je een groter bedrijf dat omzetten vanaf ongeveer 1 miljoen draait dan zul je beter geholpen worden door een Digital agency.
Hoe word je zelf wordpress specialist
uiteraard hoef je niet op zoek naar een partner op het moment dat je denkt zelf je website te kunnen gaan maken. Uiteindelijk is het geen rocket science en kun je een hoop leren door het simpelweg te doen. Misschien is het eerste resultaat nog niet je beste werk maar je zult merken dat je er na verloop van tijd snel beter in wordt. Ook kun je gaan voor een combinatie van jezelf scholen en een website laten maken door een externe partij. Wanneer je zelf enige kennis van wordpress hebt is het makkelijker om te begrijpen welke problemen de webbouwer tegenaan loopt. In dat geval kun jij fungeren als sparringspartner en kunnen jullie samen beter tot de juiste oplossing komen. Precies om deze reden hebben wij de kennisbank opgericht. Onze ideale klant is er een die betrokken is in het proces, kritische vragen stelt en zelf ook ambitie heeft om de site constant naar een nieuw niveau te tillen.
Een website maken
De beste manier om te leren hoe wordpress werkt is zelf aan de slag gaan. De stappen zijn vrij eenvoudig
- Registreer een domeinnaam en kies een hosting pakket, wij hosten alles bij neostrada op een resellers pakket en gaan vanaf 15.000 bezoekers over op een managed hosting partij. Check de website van neostrada voor de actuele prijzen
- Ga via Cpanel naar Softacilous en installeer wordpress
- Beveilig je domein via letsencrypt met SSL via Cpanel
- ga naar Domeinnaam.nl/wp-admin en login met je id en wachtwoord
- Installeer een thema of pagebuilder
- Maak pagina’s aan en vul deze met tekst en beeld
- Maak een contactpagina (bijvoorbeeld met contactform 7)
- Maak een 404 pagina
- Optimaliseer de snelheid met een caching plugin en een afbeeldings compressie plugin
- Installeer Yoast en schrijf meta titels
- Installeer een plugin voor de Analytics tracking code
- Zet je site in search console en dien de xml sitemap in die Yoast genereert
- Plaats een cookie melding die GDPR proof is
- Check GTmetrix voor de snelheid van je site
- Optimaliseer en schrijf artikelen om gevonden te worden in Google
Video’s kijken
Heb je specifieke vragen bij het maken van je eerste website dan is het antwoord naar alle waarschijnlijkheid te vinden op youtube. Zoek in het engels om meer resultaten te krijgen en doe simpelweg na wat in het videootje gezegd wordt.
Kennisbank lezen
Niet alleen hier op onze website staat een Kennisbank. Veel bedrijven delen kennis op hun website waarmee je verder kunt komen. Onze kennisbank is georienteerd op beginnende website bouwers of hobbyisten die met een probleem zitten. Ook zijn bij ons veel online marketing tips te vinden. Kijk eens rond en bepaal waar je interesse ligt.
Vragen stellen aan de webbouwer
Je webbouwer vind als het goed is zijn vak leuk en zal je dus ook graag zo veel mogelijk uitleggen over het maken van je website. Persoonlijk wordt ik er altijd super enthousiast van als klanten meer willen weten over online marketing. Specifieke vragen waar klanten geen antwoorden op kunnen vinden zet ik in de kennisbank en klanten mogen mij altijd een mailtje of whatsappje sturen als ze met hun site bezig zijn. Dat houd het voor beide partijen leuk.
Benieuwd wat wij voor je kunnen doen?
We helpen je graag met je zoektocht naar de juiste partij, misschien zijn wij dat zelfs wel. Stuur een berichtje met je wensen en dan kunnen we kijken of dat aansluit bij waar wij goed in zijn. Uiteraard is contact opnemen altijd gratis en vrijblijvend.