Definitie UX
Wetenschapper Don Norman krijgt de eer voor het bedenken van de term in de late jaren ’90, met de verklaring dat ‘Gebruikerservaring alle aspecten van de interactie van de eindgebruiker met het bedrijf, de diensten en de producten omvat’.
Deze brede definitie verwijst niet specifiek naar digitaal en het kan op alles worden toegepast, van de aan/uit schakelaar op uw auto stereo-installatie tot en met complexe beveiligingssoftware van de overheid. Als digitale specialisten, is onze betrokkenheid bij het ontwerp van de gebruikerservaring over het algemeen in het digitale domein te vinden en heeft betrekking op websites, apps en andere digitale producten.
Wanneer is UX geslaagd?
Tegenwoordig besteden we een groot deel van onze tijd aan het navigeren door een complex digitaal landschap, dus het is niet meer dan logisch dat UX belangrijker wordt dan ooit. Er zijn veel factoren die samenwerken om ‘goede UX’ te creëren, maar het verbeteren van de tevredenheid van eindgebruikers en het inspireren van klantenbinding staan centraal in het proces. Wanneer een klant in interactie is met uw producten zijn er drie vragen die hun masters in public administration mening vormen:
- Hoe eenvoudig is het om het te gebruiken?
- Hoe leuk is het om te gebruiken?
- Hoeveel waarde krijg ik van de interactie?
Als UX-ontwerpers moeten we iets dieper gaan en nadenken over de reis van de gebruiker van begin tot eind. De beste ontwerpen vanuit het oogpunt van ux designer bieden de perfecte slot gacor balans tussen vier hoofdelementen:
- Gebruiksvriendelijkheid – Producten moeten op een vertrouwde en gemakkelijk manier ontworpen worden en dus gemakkelijk te gebruiken zijn.
- Wenselijkheid – Dingen moeten niet alleen op een eenvoudige en intuïtieve manier werken, maar ze moeten ook esthetisch aantrekkelijk en (indien mogelijk) leuk zijn om te gebruiken.
- Toegankelijkheid – Producten moeten zo worden ontworpen dat elke gebruiker een zinvolle ervaring kan hebben, ongeacht zijn of haar fysieke en mentale mogelijkheden.
- Nuttig – Het product moet voldoen aan een specifieke behoefte van uw klanten, hun pijnpunten aanpakken en hun dagelijkse ervaringen verbeteren.
Aan de slag met UX
Wilt u graag aan de slag gaan met UX voor uw bedrijf? Stel uzelf dan deze vragen:
Waarom – Wat motiveert uw klanten en hoe worden hun keuzes bepaald door hun waarden en opvattingen?
Wat – Welke pijnpunten probeert u aan te pakken en welke functies en functionaliteiten zullen dit vergemakkelijken?
Hoe – Hoe zal het product alle elementen van goede UX integreren om een nuttig product te creëren dat gemakkelijk en aangenaam is in het gebruik?
Als u veel aandacht besteedt aan de kwaliteit van uw gebruikerservaring, kan dit een enorm voordeel opleveren voor uw bedrijf – als u meer wilt weten over hoe we uw UX kunnen verbeteren, neem dan contact met ons op.