Wat kun je het beste op je 404 pagina zetten?

Snippet

De juiste 404 pagina kan een hoop schelen en kan van een vertrekkende klant een converterende klant maken. Leer hier wat je in je 404 pagina moet zetten!

Dus, wat is een 404 fout?

Een 404 pagina error of not found error verschijnt wanneer je naar een pagina gaat die niet bestaat op een actieve website. Het is waarschijnlijk een van de meest voorkomende fouten die je kunt tegenkomen tijdens het surfen op het internet, die zich vaak voordoet bij het volgen van een gebroken link of als je een adres of URL van een website intypt die niet bestaat, of veranderd is. Mogelijk heeft u deze foutmelding in verschillende vormen gezien, bijvoorbeeld:

 • 404 Fout
 • 404 Niet gevonden
 • Fout 404 Niet gevonden
 • 404 Bestand of directory niet gevonden
 • HTTP 404 Niet gevonden
 • 404 Pagina niet gevonden

De oorzaak van een 404-foutpagina

Meestal komt een 404 pagina van een link die aangepast is. Als uw website eerst verwees naar website.nl/blog maar u nu de titel aangepast heeft naar website.nl/nieuws zal de oude pagina een 404 response code geven. Uiteraard is de beste oplossing om gewoon een nette redirect in te stellen waardoor de klant wel op de juiste pagina uitkomt maar wanneer dit vergeten wordt is het verstandig om een goede 404 pagina te hebben zodat klanten in elk geval weten wat er aan de hand is en waar ze eventueel naartoe moeten.

Het ontbreken van een 404-foutpagina is het equivalent van het niet voorzien van een omleidingsbord na wegwerkzaamheden of een wegafsluiting. Het geeft u het gevoel dat u zich verloren voelt of niet weet waar u heen moet, vooral als u niet bekend bent met het gebied, of in dit geval de website. Het gevolg is dat de gebruiker de website waarschijnlijk zal verlaten en nooit meer terugkeert. Dit kan betekenen dat er mogelijk een nieuwe klant verloren gaat, na een slechte ervaring die gemakkelijk voorkomen had kunnen worden.

Belangrijkste tips voor het maken van een 404 foutpagina

Dit is wat wij vinden dat u in overweging moet nemen bij het maken van uw eigen 404-foutpagina:

 • Het ontwerp moet consistent zijn met de rest van de site.
 • Voeg een duidelijk bericht toe waarin het probleem wordt erkend, de mogelijke oorzaak wordt aangegeven en een oplossing wordt geboden.
 • Vermijd technisch jargon, omdat veel gebruikers misschien niet weten wat een 404-fout betekent.
 • Neem een link op naar de homepage.
 • Neem een link op naar de sitemap die links bevat naar alle belangrijke onderdelen van de site.
 • Voeg een optie toe om een gebroken link te melden, via een contactformulier.

Weet u niet zeker of u een 404-foutpagina heeft, of heeft u hulp nodig?

Veel websites bieden geen 404 foutpagina of doen geen echte moeite om iets van de 404 pagina te maken. Het hebben van een goed doordachte 404 pagina is een overweging waard, en niet erg ingewikkeld om te implementeren. Mocht u hulp nodig hebben, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

1x per maand online marketing tips
in je mailbox?

Wil jij beter scoren dan 90% van de online ondernemers? Schrijf je in voor onze maandelijkse online marketing tips en laat je bedrijf groeien!