Binnen de zoekmachine heb je drie pijlers waar je je op kunt richten, content, techniek en autoriteit. In dit artikel gaan we het over een deel van de techniek hebben, namelijk de laadtijd van je website. Een snelle site zorgt voor een betere gebruikerservaring. Deze goede gebruikerservaring zorgt vervolgens weer voor een hogere positie in de zoekmachines.
De belangrijkste snelheidsoptimalisaties voor de meeste websites zijn:
- Afbeeldingen comprimeren
- Caching goed instellen
- CSS en JS bestanden comprimeren
- Kies snelle hosting
- Redirects goed instellen
Inhoudsopgave
Hoe maak je je website sneller
Het grootste gedeelte van het web draait op WordPress. In wordpress wordt gebruik gemaakt van een hoop plugins, zowel plugins die de snelheid van een site verbeteren alswel plugins die niet geoptimaliseerd zijn en de snelheid dramatisch verlagen. Een niet geoptimaliseerde website kan enkel met het gebruik van de juiste wordpress plugins tot wel 80% sneller worden.
Begin met het maken van een backup
Als je je website gaat optimaliseren is het belangrijk om eerst een backup te maken van je website. Tijdens het optimaliseren wordt de code van je site namelijk gecomprimeerd, worden afbeeldingen gewijzigd en kan het voorkomen dat je website op een gegeven moment een error geeft die je niet makkelijk kan verhelpen. Het is daarom prettig om een backup te hebben. De meeste hosting providers hebben een mogelijkheid om de site te backuppen in bijvoorbeeld een cpanel. Je kan ook een export van je website maken, bijvoorbeeld met de wordpress plugin All-inOne WP Migration. Let er op dat je het bestand download naar een veilige plek zodat je dit bestand altijd terug kunt zetten.
Stappenplan website optimalisatie
Wanneer wij onze websites of sites van klanten optimaliseren houden we er altijd een checklist bij. In de meeste gevallen beginnen we met het comprimeren van afbeeldingen. De genoemde plugins werken voor WordPress websites maar voor veel andere website systemen kun je andere plugins vinden.
-
afbeeldingen optimaliseren
Wanneer jij met je telefoon een foto maakt is deze foto vrij groot, veel te groot voor op het web, het is dus zaak dat het formaat van de afbeelding kleiner wordt. Je kunt dit doen door een plugin te gebruiken die het formaat van de afbeelding wijzigt en de afbeelding direct ook comprimeert. Zo kun je zonder merkbaar kwaliteitsverlies een afbeelding voor bijvoorbeeld een header foto van 3-5mb terugbrengen naar 100-200kb. Niet alleen wordt de website hier sneller van maar je bespaart je gebruikers ook nog een hoop data. De plugin die wij gebruiken heet Smush. Als je de plugin instelt is het belangrijk dat je lazy loading aan zet, de afbeelding compressie aan zet en de maximale bestandsgrootte op 2000 tot 2500px zet. Ook kun je afbeeldingen in een modern webp formaat laten inladen. Er zijn plugins die dit voor je kunnen doen. Echter ondersteunen nog niet alle browsers het webp formaat. Tot slot kun je altijd een beeldbewerkingsprogramma gebruiken om je foto’s kleiner te maken. In photoshop heb je de optie om je afbeeldingsformaat te wijzigen en kun je bij het opslaan kiezen voor de optie “save for web”. Je zet de kwaliteit vervolgens tussen de 6 en 9.
-
Compressie en caching instellen
Wat caching precies is hoef je niet te weten. In het kort komt het er op neer dat je op de server of in de browser van de gebruiker een al voorgeprepareerd bestand hebt wat de gebruiker veel sneller kan laden dan wanneer hij of zij de pagina als losse bestanden van de server moet trekken. Caching komt in verschillende vormen. De meest extreme vorm is Full page cache. Dit is geschikt voor websites die veel statische content hebben (content die niet constant veranderd) en waar het verkeer vaak piekt gedurende korte periodes. Een nieuwswebsite is hier een goed voorbeeld van. Zodra er nieuws is komt er een grote piek in het verkeer. De server hoeft met full page cache enkel de gecashte variant naar de browser te sturen. De server kan dit dus makkelijk aan. Als iedere bezoeker alle info opnieuw van de server zou moeten laden komt er teveel stress op de server en zal de server trager worden en de website langzamer laden, Daarbij is een gecachte variant van een pagina sowieso al veel kleiner en sneller.
De meeste websites hebben echter geen full page cache nodig. Een simpele caching plugin gaat meestal prima. Wij gebruiken WP Fastest Cache. Een vrij eenvoudige plugin. In de screenshot kun je zien hoe we de instellingen hebben staan. De implementatie van deze plugin zal je site wederom een stuk vlotter maken. Check nadat je de plugin ingesteld hebt wel even of je site het nog doet, alle code wordt namelijk gecomprimeerd. Check ook alle formulieren op je site, die gaan namelijk meestal als eerst stuk. -
Server snelheid optimaliseren
Kies snelle hosting. De snelheid van je server heeft een redelijke invloed op de snelheid van je website. Een snellere server zal de bestanden sneller naar de browser van je bezoeker sturen. Dit verschil zul je echter vaak pas merken als je een geavanceerde webshop hebt of wanneer je een grote hoeveelheid bezoekers op je site krijgt. Wij raden je aan je webhosting bedrijf te benaderen om te vragen wat zij aanraden. Zodra je ongeveer 30.000 bezoekers per maand hebt raden we je aan om naar een dedicated wordpress hosting te gaan. Persoonlijk zijn wij favoriet van savvii. De kosten zijn hoger maar je zal zien dat zodra je verhuist bent je website in een klap een stuk sneller is. Daarbij is een snellere hosting ook vaak een betrouwbare provider. Een snelle betrouwbare partner, dat is natuurlijk iets wat iedereen wil.
-
Redirects goed instellen
Als bonus willen we je aanraden om te kijken of je http>https redirect goed ingesteld staat. In het meest beroerde geval gaat je site van http > http://www. > https > https://www. Dit zien we echter niet heel vaak. Wel zien we vaak dat de http naar de https variant zonder www gaat, die vervolgens weer naar de https met www variant verwijst. Deze onnodige redirect kun je er meteen uithalen en je redirects in een keer goed instellen. Wederom vraag je je hosting hoe je dat doet. In de meeste gevallen pas je het aan in je .httaccess bestand.
Hoe test je de snelheid van je website
Om te weten hoe snel je website of een pagina is moet je een meting uitvoeren. Er zijn een aantal tools waarmee je dit kan doen. De grootste, meest stabiele en meest relevante tools zijn: Google sitespeed test, GTmetrix, Pingdom Tools
Welke testmethode je ook neemt, let er op dat je nooit scores van de ene tool vergelijkt met scores van de andere tool. Dit geeft namelijk een slecht beeld van of je website sneller of langzamer geworden is.
Als je je website gaat testen vul je de domeinnaam van je website in in de tool. Vervolgens klik je op de analyseer knop. De tool moet even nadenken en zal je vervolgens een score geven. Meestal geeft de tool ook het formaat van je website (Het aantal kb’s of MB’s) aan en laat het zien hoe snel je website laad (in sec of ms). Ook relevant is de waterval functie die de tools hebben. Je kunt hier precies zien wat er allemaal ingeladen wordt in je website. Als er veel zaken ingeladen worden die niet relevant zijn, zorg dan dat je ze er uit haalt. Meestal kun je in de omschrijving wel zien waar een bepaalde bron voor gebruikt wordt. Zie je bijvoorbeeld Facebook staan die traag laad, trek dan de facebook widget uit je site. Youtube, Google fonts of hotjar zijn ook vaak bronnen die langzaam laden.
Wij gebruiken voor onze snelheids tests meestal GTmetrix. De GTmetrix instellingen zijn vrij eenvoudig, je selecteerd met welke browser je wil testen (wij doen meestal chrome) en vervolgens kies je een locatie die redelijk in de buurt is (meestal londen). Verder hoef je de GTmetrix instellingen niet te gebruiken. Je kunt vervolgens je score zien. Wij gaan altijd voor 2 Groene a’s. Het is absoluut mogelijk om een score tussen de 80% en 95% te halen. Het enige nadeel van GTmetrix is dat het maar een webpagina test, wil je meerdere pagina’s testen dan moet je dus meerdere tests doen.
Hoe snel moet je website zijn
Je website zou in een ideale wereld direct laden. Helaas is dat niet mogelijk maar er zijn wel een aantal zaken die je kunnen helpen bepalen hoe snel je website moet zijn. Zo heeft Google een onderzoek gedaan naar de bounce rate vs de site snelheid. Ze hebben als basis een website genomen die in 1 sec laad. Je kunt duidelijk zien dat als je website van 1 naar 3 sec gaat qua laadtijden dat je bounce rate 32% verhoogt. Van 1 tot 5 sec gaat je bounce rate 90% omhoog. Zorg er dus minimaal voor dat je website in minder dan 3 sec laad. Helemaal ideaal is het als je website in ongeveer 1 sec kan laden.
Wat is het voordeel van snelheid optimaliseren
Allicht denk je nu: Wat een moeite, mijn site doet het toch gewoon. Dat is waar, het voordeel van je site optimaliseren is ook niet dat je site het beter gaat doen. Het voordeel is dat er minder mensen weglopen bij het bezoeken van je site voordat zij de inhoud bekeken hebben. Ook is het niet eerlijk tegenover je bezoekers, het is namelijk voor hen verspilde tijd om te wachten op een pagina. Google ziet deze verspilde tijd ook en is daarom niet blij met je site.
Een bijkomend voordeel is dat dat een factor is waar google rekening mee houd. Het weglopen van mensen voordat zij de inhoud bekeken hebben heet “bounce”. Hoe lager de bounce rate, hoe beter Google je site zal vinden en hoe beter de site zal presteren in de zoekresultaten.